Wat zijn de 8 soorten taartpannen?

Soorten cakepantenTraditionele cakevormen, Springvorm, Siliconen cakevormen, Bundt Cake Pannen, Cupcake Pannen of Mini Cake Pannen, Cake Ringen, Angel Food Cake Pannen of Tube Pannen, Blad Cake Pannen. Dit heeft alle kenmerken van een rechthoekige pan, behalve dat hij in plaats daarvan uiteraard een gelijkzijdige vorm heeft.

Wat zijn de 8 soorten taartpannen?

Soorten cakepantenTraditionele cakevormen, Springvorm, Siliconen cakevormen, Bundt Cake Pannen, Cupcake Pannen of Mini Cake Pannen, Cake Ringen, Angel Food Cake Pannen of Tube Pannen, Blad Cake Pannen. Dit heeft alle kenmerken van een rechthoekige pan, behalve dat hij in plaats daarvan uiteraard een gelijkzijdige vorm heeft. Een vierkante staafpan kan handig zijn voor een ondiepe tot middeldiepe bladcake wanneer je een kleiner publiek serveert. Je kunt het ook gebruiken om een gelaagde cake te maken in een andere vorm dan de standaardronde.

U zult waarschijnlijk veel vierkante bakpannen van glas beschikbaar vinden, die naast cakes kunnen worden gebruikt voor bakken voor alle doeleinden, zoals stoofschotels en maïsbrood. Een broodbakvorm is rechthoekig van vorm, maar meestal aan alle kanten kleiner dan een rechthoekige staafvorm, en heeft diepere zijden om de broodvorm van bijna vierkant te benaderen wanneer deze wordt gesneden. Broodpannen werken goed voor een breed scala aan cakesoorten, meestal die met een dichte consistentie, zoals pondcake en vochtig fruit- en groentebrood. De hogere zijden van een broodpan zorgen voor een minder exacte schatting van hoeveel stijgende ruimte je cake nodig heeft.

Een populaire vintage vorm, de meeste koks hebben er een in hun keukens, ofwel voor zichzelf verworven of doorgegeven van een bakmentor. Samen met cakevormen zijn ronde taartpannen de meest populaire vorm en waarschijnlijk wat de meesten van ons zich voorstellen als we denken aan de verjaardagstaarten die mama door de jaren heen voor ons heeft gebakken. Ronde pannen zijn meestal verkrijgbaar in verschillende soorten metaal, wat helpt bij het snel en grondig verwarmen, zodat het midden helemaal wordt gebakken en snel genoeg afkoelt zodat het niet te veel bakt voordat het uit de pan wordt gehaald. Deze eenvoudige, gestroomlijnde vorm is een geweldig canvas voor creatief decoreren.

Bakken in een ronde pan betekent dat je jezelf de moeite bespaart om netjes hoeken te bevriezen. Zelfgemaakte ontwerpen houden het misschien een laag en slechts 1-2 centimeter lang, maar ronde cakepannen worden vaak geleverd in een twee-pack, waardoor je twee lagen tegelijk kunt bakken die je kunt stapelen en bevriezen. Je kunt ook diepere ronde pannen kopen, direct verkrijgbaar in een spervuur van maten en hoogtes, en torte, of horizontaal snijden, je gekoelde cake in zoveel lagen als gewenst. Veel uitgebreide bruidstaarten bevatten de ronde cakevorm en leggen deze op met een paar of veel kleinere taarten, meestal met een houten deuvelstaaf die door het midden loopt voor de architectonische integriteit van de koninklijke, torenhoge structuur.

Voor het bereiden van minicakes voor individueel serveren kan het nodig zijn om talloze ramekins in te vetten, te verwarmen en schoon te maken, of u kunt de handigere muffinvorm gebruiken. Typisch metaal en ongeveer even groot als een standaard rechthoekige pan, maakt een muffinpan gebruik van meerdere cilindrische kopjes, meestal 12, een paar centimeter in diameter. Bakken met en schoonmaken van slechts één pan zorgt voor een eenvoudiger proces en biedt een creatief scala aan opties zoals fruitmuffins, maïsmuffins, cremes brulees of individuele porties vlaai. Vooral bij het bereiden van deze laatste twee, zoek naar een siliconen muffinpan voor veel meer gemak bij het verwijderen van het delicate eindproduct uit de kopjes.

Ronde pannen zijn er in verschillende maten. Voor beginners raden we aan om twee pannen van dezelfde grootte te kopen, met twee stapelbare pannen waarmee je je eigen perfecte laagcake kunt bakken. Een ronde pan van 8 inch is een geweldig startpunt voor het bakken van taarten, koop een set van twee op Amazon. Naarmate je meer vertrouwen krijgt in je bakvaardigheden, ga je gang en verzamel je extra maten (we houden van een mini-cakevorm).

Je kunt ook enkele speciale soorten ronde pannen vinden, zoals een springvorm, met een afneembare bodem, ideaal voor het bakken van cheesecake. Als je je bakpannen specifiek gebruikt om te bakken, kies dan voor een set van 2 Wilson's cakepannen met antiaanbaklaag. Als je op zoek bent naar een multifunctioneel gereedschap, ga dan voor een set klassieke aluminium plaatpannen van Nordic Ware. Deze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan maten.

De „half vel pan meet 12″ x 16" en is een geweldige standaardmaat, hoewel je kleinere maten kunt vinden voor zeer kleine ovens. Muffins en cupcakes zullen altijd enkele van mijn favoriete dingen zijn om te bakken, dus een muffinpan is een must. Je kunt verschillende lekkernijen bakken in dit type pan, van popovers en cupcakes tot natuurlijk muffins. De meeste cakerecepten kunnen worden aangepast aan een muffinvorm door de baktijd te verkorten, waardoor de pan nog veelzijdiger wordt.

Een broodpan is een werkpaard in mijn keuken, omdat het wordt gebruikt voor zowel zoet als hartig bakken. Ik breng het naar buiten als ik een gehaktbrood bak, maar ik gebruik het veel vaker voor bananenbrood en soortgelijke „snelle broodrecepten”. Deze kunnen natuurlijk ook worden gebruikt voor gistbrood, zodat u gemakkelijk zelfgebakken sandwichbrood kunt maken. Bundt cakes zijn wondercakes met één pan die geen glazuur nodig hebben om er mooi uit te zien als ze worden geserveerd.

Deze zware pannen produceren perfecte koffiekoeken en pondcakes, die je voor elke gelegenheid kunt maken en serveren. Hoewel er veel bundt panontwerpen zijn, blijf je bij een klassiek geklets als je er maar één hoeft te kiezen. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt op een bundtpan, worden buispannen voornamelijk gebruikt voor lichtere taarten, zoals engelenvoedsel en chiffon. De meeste buispannen hebben voeten aan de bovenkant omdat deze luchtige cakes ondersteboven moeten worden gekoeld en de voeten ze van het aanrecht houden wanneer de pannen omgekeerd zijn.

Ronde taartpannen zijn er in bijna elke maat die je maar kunt bedenken, maar de meest voorkomende zijn 8 ″ en 9 ″. Ik geef de voorkeur aan de 9 ″ maat omdat de lagen iets sneller bakken. Het is een goed idee om er twee in je arsenaal te hebben, zodat je sneller laagtaarten kunt bakken. Muffin- en cupcakepannen zijn musthaves voor elke bakker, omdat ze kunnen worden gebruikt om een veelvoud aan smakelijke lekkernijen te bakken.

Je kunt de bakpannen taartringen gebruiken om pop-overs, cupcakes of natuurlijk muffins te maken. Sommige soorten cake kunnen ook worden gebakken met een muffinvorm. Een broodpan wordt door veel bakkers beschouwd als allround bakvormen, omdat het kan worden gebruikt voor zowel zoete als hartige lekkernijen. Het kan worden gebruikt om alles te bakken, van gehaktbrood tot bananenbrood, maar de meeste bakkers merken dat ze het vaakst naar een broodpan grijpen voor snelle broodrecepten.

Deze kunnen natuurlijk ook worden gebruikt voor gebakjes met gist, zodat u gemakkelijk zelfgebakken sandwichbrood kunt maken. Pondcakes en bundt cakes zijn tweedelige wonderen, cakes die geen glazuur nodig hebben om er mooi uit te zien als ze worden geserveerd. Deze diepe en zwaar getande pannen produceren perfecte koffiekoeken en pondcakes die je voor elke gelegenheid kunt maken en serveren. De verscheidenheid aan bundt-pannen kan op het eerste gezicht overweldigend zijn, maar vasthouden aan een traditioneel ontwerp is meestal de gemakkelijkste optie.

Hoewel ze op het eerste gezicht op een bundt pan lijken, worden buispannen voornamelijk gebruikt voor het bakken van lichtere taarten, zoals engelenvoedsel en chiffon. De meeste buispannen hebben voeten omdat luchtige cakes ondersteboven moeten afkoelen, en de voeten houden de pan stabiel tegen het aanrecht wanneer ze worden omgekeerd. Een jelly roll cakevorm is een soort bladpan met een lip van 1 inch die is ontworpen voor het bakken en rollen van dunne cakes. Hoewel perkamentpapier en panvoeringen helpen voorkomen dat gerolde cakes aan de bodem van de pan blijven plakken en helpen bij het walsproces, zijn ze oorspronkelijk ontworpen om te voldoen aan een nichebehoefte.

Jelly-rolpannen zijn echter ook veelzijdig en helpen bij veel kookbehoeften. Deze zijn essentieel voor iedereen die aan het bakken begint. Vellenpannen zijn ondiepe, platte bakplaten met een lage rand eromheen. De meeste bakkers genieten ervan om er 3 of meer te hebben, maar 2 zijn goed genoeg.

Lakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, maar het halve vel (12 x 16 inch) is een van de meest veelzijdige om te krijgen. Op basis van uw voorkeuren kunt u muffinpannen vinden in verschillende maten, variërend van mini tot klein en middelgroot tot groot en extra groot. De veelzijdigheid van deze cakevorm maakt het een must-have en veel mensen zorgen er vaak voor dat ze twee versies muffinpannen krijgen voor meer flexibiliteit. Broodpannen zijn essentieel voor elke keuken en zijn niet alleen nodig voor wanneer u broden wilt bakken.

Broodpannen kunnen gemakkelijk worden bekleed met bakplaten en zijn perfect voor snelle broodrecepten of voor het maken van gehaktbroden. Broodpannen hebben hogere zijkanten, waardoor ze geweldig zijn om te bakken. Het betekent ook dat je ze kunt vullen zonder je zorgen te maken over het gebakken goed over het morsen van de zijkanten. Op het eerste gezicht verwarren veel mensen de buispan vaak met de bundt cakevorm.

Hoewel er een overeenkomst is in het basisontwerp, mist de buispan vaak het decoratieve element dat de andere cakevorm biedt. Bovendien staan buispannen ook bekend als hoekvoedselpannen omdat het perfect is voor dat taarttype. Hoewel niet alle pannen ze hebben, kunnen sommige buispannen ook kleine voetjes aan de bovenkant hebben. Als je vaak of regelmatig bakt, zijn ronde cakevormen een must-have voor jou.

Afgezien van bladpannen, zijn ronde cakevormen de meest populaire bakvormen die u kunt vinden. Voor mensen die graag meer bakken, is een keramische bakvorm de beste optie. In feite is de 9 bij 13-maat de perfecte maat voor hen, omdat het hogere zijden heeft in vergelijking met een traditionele plaatpan. Een van onze favoriete taartpannen is de 8 bij 3-inch geanodiseerde aluminium cakevorm van de Fat Daddio.

Het is dieper dan een traditionele cakevorm, waardoor hij ultraveelzijdig is. Met dat in gedachten (en voordat mijn met cake beladen kookboek aan je deur wordt afgeleverd), wilde ik een gids opstellen voor enkele van de meest voorkomende soorten taartpannen. Om ervoor te zorgen dat we appels vergelijken met appels, zijn ze bijna allemaal acht centimeter breed, wat, gezien dezelfde hoeveelheid beslag, helpt dikkere lagen te produceren dan een pan van negen inch (hoewel ik die hier ook heb getest). Of je nu houdt van de creativiteit van het bakken en decoreren van een cake, het maken van iets zo mooi als heerlijk, of je houdt gewoon van een dessert, taarten zijn universeel aantrekkelijk.

Donkere en ondiepe pannen zorgen ervoor dat het oppervlak van de cake te snel bakt, wat leidt tot het soort krimpen dat een gerimpeld oppervlak kan creëren. Zoiets eenvoudigs als het gebruik van een glazen schaal versus een aluminium pan kan de uitkomst van je cake volledig veranderen. Deze bakpannen cakerringen zullen bruin worden en mogelijk je gebakken goederen sneller verbranden dan normaal, dus let op bij het bakken op donkergekleurde pannen. Deze pan is een must voor het bakken van cheesecakes, maar kan ook worden gebruikt voor taarten (vooral als je geen taartpan hebt), quiches en zelfs gewone taarten.

Voorzichtig loslaten uit de pan is vooral belangrijk bij deze cake, omdat een grote hoeveelheid niet-ondersteund oppervlak in het midden ervoor kan zorgen dat deze uit elkaar valt. Bakvormen met antiaanbaklaag werken goed wanneer u items bakt die uit de bakvormen moeten worden verwijderd zodra ze klaar zijn, zoals muffins, cupcakes en gelaagde cakes. Hoewel een taart dichter bij taart staat dan cake, kun je de opmerkelijk mooie taartvorm gebruiken om platte, dichte cakes te bakken, zoals bloemloze chocoladetaart. Het hard geanodiseerde bakvormen hebben een verduisterd oppervlak, wat van invloed kan zijn op de baktijd die nodig is bij het gebruik van dit type bakvormen.

Bron: Ikitchen.be - Cakevorm kopen: beste bakvorm voor uw cake.